Automatizacija

Automatizacija

Kroz mnoge uspješne projekte, posebno projekte gdje su različiti sigurnosni sustavi integrirani u jedinstveno rješenje, naš je tim došao do zaključka da se viša razina integracije koja je još pogodnija za naše klijente (posebno kada su u pitanju troškovi i iskoristivost) može postići implementacijom rješenja za inteligentno upravljanje objektom. Inteligentni sustavi upravljanja objektom (BMS) omogućavaju širok raspon kontrolnih funkcija: detekcije i dojave požara, tehničke zaštite, nadzora potrošnje energije nad energijom, rasvjete i HVAC (upravljanje grijanjem, ventilacijom i klimatizacijom).

Trenutna ušteda u kabliranju, elementima sustava i održavanju očita je kad govorimo o sustavima upravljanja objektom (BMS). Međutim, još se veće uštede mogu postići smanjenjem troškova energije.

Grijanje, hlađenje i rasvjeta u stambenim i poslovnim objektima čine približno 40% potrošnje energije  -  i upravo na tom području treba započeti s optimizacijom. I na europskoj se razini investitori suočavaju s višim cijenama komunalnih usluga i sve strožim zakonskim propisima vezanima za energetsku učinkovitost objekta (2002/92/EZ). Prema toj uredbi, europski standard EN 15232 („Energetska učinkovitost objekata - Utjecaj automatizacije, kontrole i upravljanje objektom“) opisuje metode ocjenjivanja utjecaja automatizacije objekta na potrošnju energije objekata i prikazuje izravno da su uštede u troškovima energije usko povezane s razinom automatizacije koja se implementira u sustavu upravljanja objektom.

Principali